Antara kebaikan meal shake shaklee ini ialah :




  • rasa vanila yang menjadi kegemaran kanak-kanak
  • sesuai untuk kanak-kanak berumur 1 tahun keatas 
  • sesuai untuk seisi keluarga
  • Boleh menjadi instant sahur meal/ breakfast sekeluarga
  • Rendah lemak namun kaya dengan 19 vitamin utama, protein, fiber dan mineral sertakalsium yang penting untuk tumbesaran kanak-kanak.
  • Meal Shakes memberikan tenaga dan menguatkan sistem imun kanak-kanak
  • Memberikan kecergasan dan meningkatkan kesihatan
  • Mengurangkan eczema kepada kanak-kanak dan juga orang dewasa
  • Meningkatkan selera makan anak
  • Jika anak yang kerap demam lazimnya akan kembali sihat lebih cepat daripada biasa
  • Pilihan terbaik buat mereka yang tidak pandai telan supplement berbentuk "tablet"
  • menangani masalah sembelit pada kanak-kanak
  • amat bagus untuk kanak-kanak yang obesiti 
 


Hari-hari biasa pun liat nak bangun pagi, macam manalah nak kejut anak2 ni bangun sahur bulan puasa nanti? ๐Ÿ’†๐Ÿป‍♀๐Ÿ’†๐Ÿป‍♀

Ada tak mak-mak yang pening kepala fikirkan situasi ni? Macam mana nak ajar anak berpuasa yang tentunya akan meletihkan si manja yang baru melakukannya pertama kali?

Anak2 ni susah nak bangun pagi sebab mereka letih sebenarnya.

Situasi mereka sekarang bukan macam kita kecik2 dulu. Anak2 kita, pergi sekolah dari pagi sampai ke petang. Ada bermacam2 aktiviti dan tugasan. Syllabus dah makin tinggi. Homework pun sangat banyak.

Kita yang tengok pun rasa letih. Apatah lagi tubuh kecil anak soleh(ah) yang sedang melaksanakan? Kalau mereka berpuasa, lagilah mereka akan kepenatan.

Tapi, nak tak nak mereka kena diajar juga berpuasa kan? So bagaimana nak bantu mereka?

Haa.. meh baca tips2 ni:

1. Hidangkan makanan yang mereka suka sewaktu bersahur dan berbuka. Wahh kalau diorang nampak makanan kegemaran mereka terhidang di meja, mesti semangat mereka nak penuhkan puasa.

2. Ajak anak sediakan/pilih menu berbuka bersama2.
Bulan puasa ni insyaAllah dapat balik rumah lebih awal dari biasa. Isikan masa bersama anak agar mereka tak terasa lama menunggu waktu berbuka.

3. Beri reward kalau anak berjaya puasa penuh. Mesti dia rasa seronok dan semangat nak terus berpuasa lagi pada keesokan hari.

4. Pastikan anak2 mendapat zat yang cukup untuk kekal bertenaga. Berikan Set Ramadhan untuk Si Manja yang terdiri daripada:

☑ Meal Shakes - susu berperisa french vanilla yang bantu membekalkan protein, vitamin dan mineral bagi memastikan si manja dapat menahan lapar lebih lama dan bertenaga di siang hari

☑ Performance Drink - minuman isotonik berperisa oren tanpa gas mahupun pewarna dan pemanis tiruan yang membantu menyeimbangkan elektrolit dalam badan dan seterusnya mengelakkan si manja dari terdehidrasi semasa berpuasa

☑ Vitalea for Children (VFC) - VFC    adalah sejenis multivitamin dan multimineral berperisa anggur yang bantu memberikan zat yang badan anak2 kita perlukan. Pengambilan makanan yang kurang semasa berpuasa menjadikan VFC ini satu suplemen wajib bagi mengekalkan kesihatan anak anak kita.

So, cubalah amalkan tips tips ni pada anak2 semasa bulan puasa nanti ya. Sementara itu, bolehlah dapatkan set Ramadhan untuk si manja sebagai persediaan.


Jom dapatkan set berpuasa
Neesa Halim
0133638180

Tahukah anda?







✅Buah pinggang yg kiri terletak stengah inchi lebih tinggi dari buah pinggang sebelah kanan

✅Buah pinggang kiri lebih panjang dan nipis dari yang sebelah kanan tapi lebih berat sedikit

✅Buah pinggang mengandungi 2juta penapis micro dipanggil nephrons yang berterusan menapis segala sisa buangan, air dan garam dari saluran darah dan kemudian dibuang sebagai urin



DR.Bruce Miller (buku Family Health Modern Diseases)



Haaa 2 juta tau...Subhanallah, Allahuakbar besar kan nikmat Allah berikan pada kita...

Tu baru buah pinggang kan..






FUNGSI BUAH PINGGANG



1. Kawalan tekanan darah



2. Mengawal keseimbangan paras garam galian dalam badan



3. Mengawal proses penghasilan darah merah



4. Mengawal kesihatan dan ketumpatan tulang



5. Agen perkumuhan



6. Buah pinggang mempunyai kandungan mitokondria yang banyak



Ini sedikit huraian:

Apakah fungsi utama buah pinggang?



Untuk menyingkir sisa buangan

Jenis sisa yang selalunya disingkirkan oleh buah pinggang dipanggil "urea" dan "kreatinin".



Untuk mengawal jumlah cecair

Buah pinggang yang sihat mengawal jumlah cecair di dalam badan dan membantu membuang lebihan cecair dari darah.



Untuk mengawal tekanan darah

Tekanan darah perlu dikawal pada suatu tahap tertentu agar anda mempunyai cukup darah di seluruh tubuh anda. Mengawal tekanan darah pada tahap normal mengelakkan anda mendapat risiko masalah jantung. Jika tekanan darah tinggi, jantung harus berkerja lebih keras.





10000 pesakit buah pinggang menjalani dialisis






TANDA - TANDA KEGAGALAN FUNGSI BUAH PINGGANG



1. Sesak nafas



2. Letih dan lesu



3. Kurang selera makan



4. Berasa mual dan muntah



5. Kaki bengkak





Kalau berdepan dengan prospek sebegini...selaim mencadangkan vivix..nasihatkan juga untul dapatkan pemeriksaan doktor ye..











Bila buah pinggang gagal berfungsi...ia akan membawa kepada:





1)Buah pinggang tidak menapis darah anda dengan baik

2)Buah pinggang tidak mengeluarkan lebihan cecair dengan baik

3)Ia boleh memberi kesan kepada tekanan darah anda

4)Ia boleh menyebabkan anemia dan penyakit tulang





Sekarang kita ke VIVIX...Kenapa mesti cadangkan vivix?vIvix bertindak ada 6mekanisme



●Mengurangkan penggumpalan platlet dalam buah pinggang

●Meningkatkan dan memelihara struktur dan bentuk buah pinggang normal                             

●Tinggi antioksidan. Oleh itu anti oksidan ini akan mengurangkan tekanan oksidatif pada sel-sel nephron buah pinggang sekaligus membantu mengurangkan kerosakan yang lebih teruk kepada buah pinggang



●Membantu mengembangkan salur darah pada buah pinggang pesakit       

                   

●Mengurangkan proses lipid peroksida



●Membantu mengurangkan kematian sel saraf buah pinggang



Membuatkan vivix antioksidant sgt2 kuat dan vivix juga dapat mengurangkan keradangan pada sel2 nephron..







Neesa halim

0133638180









Sendi memberi kemudahan untuk manusia bergerak dengan lebih lancar dan menyokong kestabilan. Sendi turut menyokong berat badan. Sendi terletak dibeberapa bahagian badan seperti tulang belakang, bahu, siku, pergelanggan tangan, punggung, lutut, buku lali dan sendi jari tangan dan kaki.

Sendi yang sihat akan bergerak dengan licin serta memudahkan pergerakkan.

 Ia memudahkan kita melakukan pelbagai aktiviti sama ada yang ringan ataupun yang berat.
Semakin kita berusia, semakin terbatas fungsi sendi.

 Sakit sendi boleh menyerang SEMUA PERINGKAT USIA kerana sakit sendi pada masa kini tidak tertumpu pada warga tua sahaja.

 Ini mungkin disebabkan gaya hidup serta kerja-kerja berat yang melibatkan beban yang tinggi menyumbang kepada masalah sendi.





Siapa Yang Berisiko Sakit Sendi?

1. Ahli sukan


2. Individu yang mempunyai masalah obesiti


3. Individu yang mempunyai masalah lemah otot sejak kecil


4. Warga tua


5. Individu yang selalu mengangkat benda berat




1. Kesakitan yang mungkin berpunca dari lapisan tisu luaran, otot, ligamen, sendi atau pangkal saraf


2. Kesakitan ringan yang mungkin disebabkan oleh terseliuh atau ligamen atau otot yang terkoyak sedikit. Ini mungkin disebabkan oleh aktiviti lasak atau berat, angkat berat, postur yang tidak betul, kecederaan atau pergerakkan tidak betul


3. Kecacatan tulang belakang, atau kaki dan tangan


4. Kecederaan yang mungkin disebabkan oleh aktiviti bersukan atau kemalangan


5. Penyakit sendi seperti arthritis dan osteoarthritis


6. Sakit yang berpunca dari pangkal saraf (Saraf terhimpit)


7. Penyakit tulang


8. Ketumbuhan


9. Jangkitan kuman


10. Masalah mental seperti tekanan dan kemurungan


11. Penyakit kronik


12. Pengambilan ubat-ubatan 


13. Berat badan berlebihan




Terdapat beberapa kaedah yang boleh dipraktikan bagi melegakan masalah sakit sendi, antaranya:


1. Dapatkan rehat yang secukupnya. Elak melakukan aktiviti yang melibatkan sendi yang sakit.


2. Tuam kawasan sendi yang sakit dengan ais 15-20 minit


3. Makan ubat-ubatan anti radang 





Set Kesihatan Sendi Shaklee.

-Collagen Powder
-Omega Guard
-Ostematrix

Collagen Powder 

Apabila kolagen berkurangan, tulang-tulang lain akan turut rosak. Kolagen berperanan penting dalam memastikan kesihatan tulang rawan.

 Antara fungsi kolagen :

1. Memberi regangan pada sendi
2. Menjaga rangka lutut
3. Memelihara tulang rawan yang mula rosak.

Omega Guard

Omega Guard adalah omega 3 yang melambatkan degradasi tulang rawan, ia boleh mengurangkan reaksi keradangan dalam sendi. Ia juga turut membantu mengurangkan gejala-gejala dalam penyakit sendi.

 Omega Guard juga bertindak sebagai pelincir. Ia membantu sendi untuk bergerak bebas.






Ostematrix

Kalsium penting untuk kesihatan tulang, otot dan ligamen. Magnesium pula diperlukan untuk mengasimilasikan kalsium ke dalam tulang dengan mencegah pembentukkan kalsium dalam tisu-tisu lembut dan sendi.

Ostematrix Shaklee lebih sekadar kalsium tetapi mengandungi Magnesium, Vitamin D dan Boron untuk membantu penyerapan kalsium dengan lebih berkesan serta menguatkan tulang dan sendi.


Soalan:
org tua yg umur 60 thn keatas mengalami kelumpuhan saraf dari pinggang hingga hujung kaki..sendi dia terlibat sama ker? 

Jawapan:
yup..sendi dia terlibat juga sebab sendi ni la yg membantu pergerakan kita..

So kalau ada mak ayah yg merungut sakit sendi atau kebas²,elok la syorkan diorang consume set sendi ni..

SET SAKIT SENDI.

Set A (Full Set)
-Collagen Powder
-Omega Guard
-Ostematrix
-Vivix

Set B (Medium)
-Collagen Powder
-Omega 
-Ostematrix

Set C (Bajet)
-Omega Guard
-Ostematrix


NEESA HALIM


www.wasap.my/0133638180 
Berat badan kurang dan bagaimana hendak memperolehi berat ideal. Ramai yang tertanya apa yang perlu dibuat untuk memastikan berat badan menjadi ideal.

Hari ni nak berbincang mengenai SET NAIKKAN BERAT Badan. Sebenarnya ada jugak nak naikkan berat Sebab mereka ini tergolong under weight (kurang berat badan). Namun, stress nya bila kurus sangat orang gelar galah panjang.

Tp sekiranya kadar berat badan naik dan turun seragam maka its normal. Namun dalam tempoh 3-6 bulan dan didapati berat turun mendadak maksudnya ada something wrong yang perlu kita ambil perhatian.

Antara sebab berat badan turun mendadak:

1. Ada hipertiroid
2. Kanser esp leukimia
3. Masalah penghadaman
4. Kencing manis
5. Hiv & aids

Bila stress ada juga individu yang tiada selera hendak makan. Contoh mcm ambil pil perancang..Kesannya badan naik..

Antara yg kita boleh cadangkan dengan supplement Shaklee ialah :

1. Omega GUARD
2. B COMPLEX
3. VITALEA
4. MEALSHAKES
5. VITA C

Omega ni ada minyak ikan..minyak ikan boleh bantu naikkan selera MAKAN. Kalau perasan anak-anak yang mengambil minyak ikan..mesti nak makan sahaja.

So mealshakes dan vitalea bantu bekalkan zat besi utk naikkan hb darah. B complex lengkap dengan vitamin B especially niasin, vitamin b1 dan b2

Bulimia dan aneroxia berbeza

✍️Bulimia org yg muntah food tp masih average weight

✍️Aneroxia org yg muntah tp underweight

Makan ni pun boleh tmbh selera makan. ramai org komplen amik b complex, vitalea n vita c...selera makan meningkat. Sebenarnya bila kita ambil vitamin ni..vitamin ni akan tolong refill nutrisi dlm badan kita..bila nutrisi tu x ckp...badan kita akan menghantar signal 'lapar' supaya nutrisi tu boleh dapat dari makanan.

Maka kita perlu.memastikan keperluan air masak juga.mencukupi dan begitu juga zat nutrisi dari pemakanan seharian kita. Yang penting kesihatan dan senaman perlu di jaga. 

Daebak yo bersama Neesa Halim

Neesa Halim
0133638180







Memikirkan cikgu prasekolah menghantar pesanan tugasan projek kakak Aliya untuk dilakukan bersama di rumah. Setiap minggu mempunyai tugasan yang perlu disiapkan oleh anak-anak prasekolah bagi menjayakan program Kitar Semula.

Ini adalah hasil projek kami sekeluarga untuk menjayakan projek kerja kakak Aliya. Kami buat  dua projek :


Projek Pertama : TAMAN BUNGA & RAMA-RAMA






Berhati-hati menggunakan gam panas. Kakak Aliya terkena sedikit dia cakap pedih sangat. Memang betul pedih, pijar dan rasa meletup kulit tersebut sebab panas sangat. 

Berhati-hati tau kalau nak buat.










Batang pokok menggunakan gulungan kecil helaian majalah lama tersebut.

pastikan gam bahagian permulaan kertas , tengah gulungan dan penghujung gulungan supaya tidak terbuka gulungan untuk membentuk batang pokok bunga 


manakala bunga pula juga dibuat daripada kertas helaian majalah lama

gunting kertas tersebut 




Kakak Aliya menghias pokok & rama-rama di atas board mengikuti kreativiti kakak aliya



Pastikan guna gam tembak sebab tahan lama

perhatian : pastikan keselamatan anak menggunakan gam tersebut. Beritahu cara penggunaan yang betul





Cara membuat rama-rama menggunakan kertas majalah lama



Kakak Aliya menulis nama sendiri di atas BOARD 



Daebak yo bersama NEESA Halim
0133638180